Positieve prijzen Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden niet door iedereen even hartelijk in ontvangst genomen. Omdat we bij Bits of Freedom ook genoeg positieve ontwikkelingen zien, hebben we ook een positieve prijs voor iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen van privacy.

Tot 2015 heette de positieve prijs nog de Winston Award, vernoemd naar Winston Smith, hoofdpersoon uit het boek ‘1984‘ van George Orwell. Vorig jaar besloten we de prijs te hernoemen. De Felipe Rodriguez Award heet naar een van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. Felipe overleed in 2015, maar zijn levensverhaal toont hoeveel verschil een individu kan maken. We hopen dat zijn voorbeeld anderen inspireert om zich in te zetten voor internetvrijheid.

Max Schrems

Vorig jaar werd dus de eerste `Felipe Rodriguez Award uitgereikt, en wel aan Max Schrems. De Oostenrijker is het gezicht geworden van het Europees verzet tegen privacyschendingen door Facebook. Daarnaast is hij ook de hoofdpersoon in het verhaal over de zogenaamde ‘Safe Harbor’-rechtszaak. Dit is de zaak waarin het Europees Hof van Justitie onlangs duidelijk maakte dat de Europese Commissie de privacy van Europeanen niet goed genoeg beschermt tegen de Amerikaanse geheime diensten. Je kunt het gesprek met Max Schrems terugkijken (vanaf 1:30h)

Edward Snowden

De Winston Award werd in 2014 jaar uitgereikt aan Edward Snowden. Helaas niet fysiek, dat zou betekenen dat de man op vrije voeten zou zijn. Wel was hij aanwezig middels livestream om de prijs in ontvangst te nemen en vragen te beantwoorden. Tijdens zijn verhaal sprak hij ook nog specifiek over Nederland en zijn woorden zijn tot op de dag van vandaag actueel. Bekijk dus wat hij te vertellen had.

Rop Gonggrijp

Met zijn technologische kennis en politieke gedrevenheid zet Rop Gonggrijp zich al jarenlang in voor privacy, o.a. door zijn werk voor ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet‘ waarmee hij opkwam voor het stemgeheim. Met zijn unieke combinatie van passie, vasthoudendheid en moed inspireert hij velen. Een ideale winnaar dus. Toenmalig Bits of Freedom directeur Ot van Daalen beschreef de motivatie met deze speech tijdens de awardceremonie in 2011.

Sophie in ’t Veld

Sophie in ‘t Veld (Europarlementariër D66) won de Winston Award in 2009. Zij maakte zich binnen haar partij en de Europese politiek al jarenlang hard voor de bescherming van de privacy van burgers.

Hans Franken

Prof. mr. Hans Franken, toenmalig hoogleraar recht en informatica aan de Universiteit Leiden en lid van de Eerste Kamer voor het CDA, kreeg de Winston Award vanwege zijn aanhoudende verzet in de Eerste Kamer tegen de bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Toentertijd zei hij nog “Fundamentele rechten worden stap voor stap onder het mom van veiligheid en terrorismebestrijding afgebroken.” Desondanks stemde de voltallige CDA-fractie datzelfde jaar voor de bewaarplicht, waardoor het alsnog werd ingevoerd.

Wie zou volgens jou in aanmerking moeten komen voor de Felipe Rodriguez Award 2016?