Over

Elk jaar maken personen, bedrijven en overheden die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden door grove inbreuken op de privacy en vrijheid van burgers kans om een Big Brother Award mee naar huis te nemen. Bits of Freedom wil hiermee laten zien hoe het in het afgelopen jaar gesteld was met het recht op privacy in Nederland.

De Big Brother Awards ontleent haar naam aan de totalitaire, alziende leider ‘Big Brother’ uit de roman 1984 van George Orwell. De organisatie van de Nederlandse Big Brother Awards is in handen van Bits of Freedom, dé Nederlandse beweging die opkomt voor jouw communicatievrijheid en privacy op internet.

De winnaars van de Publieksprijs, Expertprijs en Felipe Rodriguez Award 2016 worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke ceremonie op 14 november in de Stadsschouwburg Amsterdam. Kaarten zijn nu te koop. De tickets kosten €25. Met dit bedrag helpt u de Big Brother Awards kostendekkend te maken. Wij willen echter niet dat de prijs een belemmering vormt voor uw aanwezigheid, daarom is er ook een gereduceerd tarief van €12,50.

De Publieksprijs

Elk jaar strijden de top 3 genomineerden om de Publieksprijs. Tot en met 16 oktober kan iedereen nominaties via deze site. Daarna worden de drie genomineerden bekend gemaakt, waarna er gestemd kan worden op de winnaar. Degene die op 13 november de meeste stemmen heeft is de winnaar en kan op 14 november de prijs ophalen.

De Expertprijs

Bits of Freedom vraagt daarnaast experts om input voor de Expertprijs. Zij kennen de privacyschendingen die misschien minder brede aandacht hebben gekregen, maar het wel verdienen om in de schijnwerpers te worden gezet. Deze wordt uitgereikt door Bits of Freedom.

Felipe Rodriguez Award

De positieve privacyprijs is vernoemd naar Felipe Rodriguez, een van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad, een van de steunpilaren van Bits of Freedom en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. Felipe overleed in 2015, maar zijn levensverhaal toont hoeveel verschil een individu kan maken. Bits of Freedom hoopt dat zijn voorbeeld anderen inspireert om zich in te zetten voor privacy en internetvrijheid.

Help mee

Elk jaar helpen talloze vrijwilligers de Big Brother Awards tot een succes te maken. Wil jij dit jaar meehelpen? Meld je aan door een mailtje te sturen naar Evelyn. Als vrijwilliger help je bijvoorbeeld met opbouwen, verwelkom je gasten, begeleid je artiesten of fotografeer je het event.

Mede mogelijk gemaakt door

De Felipe Rodriguez Award wordt mede mogelijk gemaakt door XS4ALL. Daarnaast worden de Big Brother Awards mede gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en wordt de livestream van de avond mogelijk gemaakt door Engage!. Wij willen hen bij deze allemaal bedanken voor hun steun.

Archief

De prijzen worden over de hele wereld uitgereikt, de Nederlandse Big Brother Awards werden voor het eerst georganiseerd in 2002. Benieuwd naar de winnaars (en verliezers) van voorgaande jaren? Bekijk dan ons archief.