Stemmen gesloten – Wie wordt de grootste privacyschender van 2016?

Wie verdient de Big Brother Awards 2016 Publieksprijs? De afgelopen weken kon iedereen personen, bedrijven en overheden nomineren die zich in 2016 hebben onderscheiden door grove inbreuken op de privacy en vrijheid van de Nederlandse burger. Degenen met de meeste inzendingen vormden de top-drie. Tot 13 november 23.59 uur kon gestemd worden op de winnaar. Maandag 14 november wordt de prijs uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam. De kanshebbers zijn… drums please

  • Edith Schippers brokkelt medisch beroepsgeheim verder af
  • Rob Bertholee – Hoofd AIVD is privacydiscussie beu… en versleuteling eigenlijk ook
  • WhatsApp: Belofte gebroken over datadelen met Facebook

genomineerdenpublieksprijs

Edith Schippers brokkelt medisch beroepsgeheim verder af

In september stuurde Edith Schippers haar voorstel naar de Tweede Kamer om de Wet marktordening gezondheidszorg aan te passen. De inzenders benadrukken de waarde van het medisch beroepsgeheim als “essentieel patiëntenrecht” dat “de veilige arts-patiëntrelatie” beschermt. Het wetsvoorstel zorgt voor een uitbreiding van de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om inzage te krijgen in het medisch dossier van patiënten om fraude aan te pakken. Dit is al mogelijk bij patiënten die zorg afnemen bij zorgverleners die een contract hebben met de verzekeraar. Minister Schippers wil deze inzagemogelijkheid nu verder uitbreiden. Het steekt des te meer dat het medisch beroepsgeheim steeds verder afbrokkelt omwille van het bestrijden van fraude dat voor het overgrote deel niet door verzekerden wordt gepleegd en bovendien minder dan 1% van de totale zorgkosten bedraagt.

De volledige nominatieteksten staan hier.

 

Hoofd AIVD is privacydiscussie beu… en versleuteling eigenlijk ook

In een interview in De Volkskrant zet Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, privacy en veiligheid neer als elkaars tegenpolen. Of in de woorden van Bertholee zelf: ”hoeveel veiligheid is privacy je eigenlijk waard?”. Zijn suggestie dat als er een aanslag plaats zou vinden privacyvoorvechters dat zouden hebben “toegestaan”, viel de indieners in het verkeerde keelgat. Met dit soort uitlatingen wordt een een beargumenteerd debat volgens hen onmogelijk gemaakt. Maar Bertholee’s wens om het gebruik van versleuteling in te perken en toegang te krijgen tot versleutelde communicatie is uiteindelijk voor velen de belangrijkste reden om hem te nomineren. Door het beperken van versleuteling worden alle internetters in Nederland kwetsbaarder voor cybercriminelen en buitenlandse geheime diensten. De inzenders wijzen op de negatieve gevolgen van het beperken van versleuteling en het daarmee in gevaar brengen van “niet alleen onze burgerlijke vrijheden, maar ook onze welvaart”.

De volledige nominatieteksten staan hier.

WhatsApp status: Belofte gebroken

WhatsApp was zo veelbelovend. Zelfs nadat het bedrijf in 2014 was overgenomen door Facebook schreef het: “Respect for your privacy is coded into our DNA”. Mark Zuckerberg zei zelf nog: “We are absolutely not going to change plans around WhatsApp and the way it uses user data.” Begin 2016 beschermden ze ook in één keer de communicatie van meer dan een miljard gebruikers door hun chats te versleutelen met end-to-end encryptie. Die “juichstemming” sloeg dit najaar hard om. WhatsApp wijzigde haar voorwaarden waardoor ze gegevens gaat delen met Facebook. Maar wat er precies gedeeld wordt? Dat blijft onduidelijk. Een échte keuze kregen de trouwe gebruikers van de app niet. Wie binnen 30 dagen zijn of haar instellingen niet aanpaste, zou als vanzelf toestemming geven “om je ervaring met advertenties en producten op Facebook te verbeteren”. De opt-out? Die geldt voor het verwerken van data voor dat ene doel – voor alle andere doeleinden gaat het datadelen met Facebook rustig door.

De volledige nominatieteksten staan hier.
promovid2-03kleiner