14 nov – 16 nov: Rendering Realities (tentoonstelling)

Hoe behouden we onze autonomie wanneer we door de publieke ruimte bewegen? Hoe engageren we op een waardevolle manier met de vaak onzichtbare surveillancesystemen waarin we dagelijks verwikkeld zijn? Deze vragen staan centraal in de tentoonstelling Rendering Realities. Rendering Realities is onderdeel van de Big Brother Awards 2016. Met werk van Timo Arnall, Paolo Cirio, Heather Dewey-Hagborg, Dries Depoorter, Hasan Elahi, Roos Groothuizen, Jasper van Loenen, en Leonardo Silvaggio.

Margarita Osipian, de curator schrijft:
Het penitentiair systeem is er historisch één van groot spektakel. Burgers hadden een belangrijke rol als toeschouwers, de lichamen van criminelen werden dagenlang tentoongesteld in de buurt van een plaats delict, schavotten en galgen sierden dorpspleinen. Tegen het begin van de negentiende eeuw was niet langer het lichaam het voornaamste doelwit van penitentiaire repressie, maar werd de gedetineerde onder constante surveillance opgesloten, gekwantificeerd en geanalyseerd. Deze relatie tussen criminaliteit en zichtbaarheid duurt tot de dag van vandaag. Maar je zou kunnen beargumenteren dat het mechanisme binnenstebuiten is gekeerd. In een tijd waarin de geheime diensten versleuteld communicatieverkeer aanmerken als verhoogd risico en je premie wordt verhoogd als je géén data deelt met je verzekeraar, is het de weigering of ontwijking van surveillance, de keuze voor anonimiteit, waardoor mensen zich verdacht maken.

Deze staat van zichtbaarheid, van permanente observatie, is er één waar we dagelijks in betrokken worden, soms ‘vrijwillig’, vaak onbewust. In deze tentoonstelling onderzoeken we hoe het systeem van massasurveillance en constante verdenking de manier waarop we ons gedragen, en kúnnen gedragen, beïnvloedt.

Meer informatie
Rendering Realities bij het SSBA Salon opent op maandag 14 november om 19:30, vlak voor aanvang van de Big Brother Awards in de Stadsschouwburg Amsterdam. De tentoonstelling is op dinsdag 15 november en woensdag 16 november te bezoeken tussen 12:00 en 18:00. Op woensdagavond 16 november vindt er een afsluitend evenement plaats in samenwerking met Hackers and Designers, daarover later meer. De entree is gratis.